zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тиквата: зеленчук-съкровище



Тиквата: зеленчук-съкровище

фото: sxc.hu

Тиквата е богата на разнообразни витамини и минерали и се ползва широко в народната медицина.

dieti.info

За произхода на тиквата все още няма единно мнение. Някои смятат за нейна родина Америка, а други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.

Тиквата е много вкусен и полезен зеленчук (факт, известен на малцина), който съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.

Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.

Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза. Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (форма на витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.

Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиелонефрити.

Тиквата се препоръчва и на бременните - като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и срещу “морска болест”.

При лечение на бъбреците се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква (по половин чаша на 24 часа). Тиквеният сок има също успокояващ ефект и подобрява съня.

Меката част може да...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.