Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиквата е вкусна и пържена

Тиквата е вкусна и пържена

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Тиква

Тиквата е растение, което дава най-тежките плодове – някои от тях могат да достигнат до деветдесет килограма. Твърдата като броня кора покрива нежната вътрешност при транспортиране и съхраняване.

Тиквата може да се съхранява в помещение до пролетта, а някои екземпляри са се запазвали до три години в условията дори и на средноазиатския климат. При дълго съхраняване нишестето в тиквата се превръща в захар и вкусовите ѝ качества се подобряват.

В тиквата има много провитамин А, витамин С, В1, В2, В6, Е, никотинова киселина, захар, калций, калий, магнезий, желязо, фосфор, силиций, мед, кобалт.

Пектините в тиквата изхвърлят лошия холестерол, затова тя е идеално средство за профилактика и лечение на атеросклероза. Тя има много калий и малко натрий, затова е перфектна при нужда от избавяне от течности.

Вкусната вътрешност на тиквата съдържа нежно нишесте и пектини, което я превръща в един от най-ценните диетични продукти за болни със стомашно-чревни проблеми.

Рецепти с тиква

Пектините имат страхотни абсорбиращи свойства – те поемат и отстраняват от организма бактериите, токсините, а също соли на тежки метали като олово, живак и радиоактивни елементи.

От тиквата могат да се правят много разнообразни ястия, тя не се яде само печена или варена. От нея правят плънки, готви се с извара, ябълки, стафиди, яйца.

Перфектна е салатата от настъргана тиква, ябълка, мед, лимонов сок и плодов сок. Една от най-разпространените сред любителите на оранжевия плод рецепта е медът от тиква.

За целта е необходим един килограм почистена тиква, която трябва да се нареже на ситно или да се настърже. Добавят се 200 г захар, след това се прецежда от отделения сок и се вари на бавен огън, като постоянно се отделя образувалия се сок.

В него се добавя карамфил, канела и варенето продължава, докато тиквеният мед не заприлича по гъстота на течна сметана.

Невероятен вкус има и супата от тиква – смесват се в равни количества тиква и картофи, добавят се шепа крутони, сол и захар на вкус, и се сварява в малко вода. Пасира се, вари се в един литър мляко до готовност.

Пържената тиква също има невероятен вкус. Тя се реже на плоски парчета по един сантиметър дебелина, соли се, овкусява се, овалва се в брашно и се пържи до образуване на златиста коричка.

В Унгария е популярно следното ястие: 500 г тиква и две червени чушки, заедно с две глави кромид лук се запържват. След това се добавя една чаша бульон, ястието се задушава, добавя му се запръжка с брашно и вода. Сервира се полято с течна сметана и поръсено с нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
b10nb1ocuk
b10nb1ocuk
09.12.2013 04:13
уточнете кое е тиква това на снимката е пъпеш,,точно за тиквения сок не можах да намеря подробна информация как и колко да се пие
0
0
цвете
цвете
20.11.2013 16:19
На снимката е пъпеш!
0
0