Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Тиквата е непретенциозно растение, което не създава особени затруднения в грижите. Въпреки това, начинаещите градинари често имат въпроса какво да правят, ако кълнове са покълнали, листата са се образували, но все още няма цветя? Защо тиквата не цъфти? Ще получите подробни отговори на тези въпроси в статията.

Защо тиквата не цъфти

За да отговорите на въпроса какво да правите, ако тиквата не цъфти, струва си да разберете какви фактори влияят върху развитието на растението.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случваТиквата започва да цъфти 1,5-2 месеца след засаждането на семената... Процесът на формиране на цвета се влияе от следните фактори:

  • температура на въздуха и почвата;
  • грижа;
  • осветление;
  • опрашване;
  • правилно хранене.

тиква расте добре в слънчеви и проветриви райони с оплодена почва.

Важно! Ако културата е засадена на тъмно и влажно място, тогава нейният прашец се слепва и опрашването не става.

Лошо опрашване

Пчелите събират нектар и пренасят прашец от едно цвете на друго. Тиквата има два вида цветя: мъж и жена. Лесно е да се разграничи между тях: листенца в женски цветя и тичинки в мъжки цветя. Цъфтежът на женските цветя трае 24-48 часа, на мъжките цветя - 24 часа.

Първо се появяват мъжките цветя, а женските цветя се появяват след седмица. Ако няма женски цветя, тогава мъжките цветя падат, тъй като опрашването не се случва и яйчниците не се появяват.

Референтен. Ако нискокачествените семена са засадени в земята, растението няма да цъфти. За засаждане се избират 2-3-годишни семена, а не миналогодишните.

Излишен тор

Ако градинарите използват повече торове от препоръчаното в инструкциите, тогава тиквата няма да може да цъфти правилно и да постави плодове.

В ранните етапи на растеж, торене на почвата с голямо количество азотни вещества влияе негативно върху културата. Върховете растат, но корените не се развиват и не осигуряват на цялото растение правилно хранене.

За да помогнете на тиквата, оставете няколко здрави издънки и отстранете останалите. Стъблата се заравят, за да се образуват допълнителни корени. Този метод подобрява храненето на растенията.

Важно! Слабите издънки не се издърпват от земята, а се отрязват. Този метод няма да повреди кореновата система.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Плодова грозота

При недостатъчно хранене на растенията и неправилно образуване на храсти, тиквите имат грозни плодове.

Прищипването се извършва така, че много мигли да не се образуват и яйчниците да не умират. Оптималният брой плодове на растение е 3 или 4. Тогава всички тикви узряват в правилната форма.

Може да бъде полезно:

Защо тиквените яйчници пожълтяват и отпадат

Как да открием навреме тиквените заболявания

Как да получите добра реколта от тиква

Плътна зеленина

Ако растението е получило повече азот от нормата, тогава той има допълнително гъста зеленина. В този случай културата не дава плодове и образува безплодни цветя.

Ненужните листа се отстраняват, използват се торове, съдържащи фосфор и калий. Образуваните мигли се поръсват с пръст.

Важно! Фосфор и калий участват в образуването на цветя. Навременното хранене с тези вещества насърчава образуването на нови пъпки.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Гниене на корени

Прекомерно поливане, резки промени в температурата, обилни валежи - тези фактори причиняват да изгният корените на тиквата... Растението няма достатъчно сили да образува цветя, пъпките отпадат, яйчниците не се образуват.

Азотните торове могат да причинят гниене на корените (те намаляват устойчивостта на замръзване на тиква), които са внесени в почвата предсрочно. Тиквата се подхранва, когато температурата на почвата е над + 12 ° C.

Ако времето е студено, намалете поливането и използвайте торове, които помагат на растението да издържа на студа - например урея.

Как да помогнем на тиква цъфти

Как да направим тиквен цъфтеж? Този въпрос тревожи много летни жители, които се притесняват от реколтата.

Ако всички изисквания за правилна грижа за растенията са изпълнени, но тиквата не е започнала да цъфти, прилагайте допълнителни мерки:

  • изкуствено опрашване;
  • корекция на поливане;
  • образуването на храсти;
  • висококачествено хранене.

Нека разгледаме подробно технологията и предимствата на всеки метод.

Изкуствено опрашване на тиква

Този метод се използва, ако насекомите не опрашват цветята.... Ако не бъдат опрашени навреме, цветята ще окапат.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Първо определете към кой вид принадлежи цветето. Ако стъблото веднага следва пъпката, това е мъжко цвете. Ако има леко удебеляване (яйчник) пред стъблото, то е женско.

Всички действия се извършват внимателно, за да не се навреди на пъпките... Вземете внимателно мъжкото цвете, сгънете венчелистчетата назад и докоснете тичинката на женската пъпка с плодника. Известно време след процедурата второто цвете ще се увеличи по размер.

Изкуствено опрашване прекарайте сутринта... По-близо до вечерята, цветята ще се затворят.

Разрешено да се извърши опрашване с мъжки тиквички цветя... В този случай обаче бъдещите семена няма да са подходящи за отглеждане на култури.

Отличителен белег. Не поливайте растенията преди опрашването. Водата или росата върху цветята ще пречат на процеса на торене.

Правилно поливане

Периодът на цъфтеж влияе върху бъдещата реколта... Ако по това време тиквата се напоява неправилно, тогава няма да се получи висококачествена реколта.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Тиквата се полива веднъж седмично. Водата се защитава през деня в контейнер на слънце. Това загрява до околната температура. Преди овлажняване почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват.

Когато поливате, уверете се, че водата не попада върху кореновата яка на растението. Овлажняване на тази част ще доведе до загниване на културата.

Формиране на растенията

Голямо внимание се обръща на формирането на храста.... Ако сортът е едроплоден, тогава след образуването на яйчници на растението се оставят около 3 мигли. През юни прищипете горната част на издънката, оставете 5 листа.

При тикви от други сортове се отстраняват камшиците, върху които са се образували безплодни цветя. Растение отгоре щипка в началото на август премахнете всички листа, с изключение на три.

Референтен. 1-2 яйчници се оставят на растението в случай, че искат да получат големи плодове.

Горна превръзка

През сезон тиква фураж 2-3 пъти... Първото хранене се прилага, когато на тиквата се появят 4-5 листа. Органичните торове работят добре в този момент.

От средата на лятото до август културата се подхранва на всеки 14 дни с минерални торове. Ако тиквата се отглежда в разсад, тогава торовете се прилагат 7 дни преди да я засадите в земята. Използва се компост - 5 кг на 1 м².

За да се предотврати гниенето, горната превръзка се извършва с урея. Добавете 1 ч.л. към кофа с вода. вещества. Горната превръзка се извършва чрез напояване на листата.

Какво да правите, когато тиквата не цъфти и защо се случва

Подходящи са минерални торове Kemira Lux и Kemira Universal. Те съдържат азот, фосфор, калий, мед, бор, цинк и желязо.

В първия период на вегетационния сезон културата се храни с амоняк. 50 ml от веществото се разрежда в 5 литра вода. Разтворът се излива строго под корена.

заключение

По време на периода на цъфтеж тиквата се превръща в капризно растение. Неправилната грижа води до факта, че цветята на културата отпадат, а яйчниците не се образуват. За да не се случи това, тиквата се опрашва изкуствено, тъй като насекомите не могат да се справят с това.

Правилното формиране на храстите и навременното подхранване с азот, фосфор и калий ще позволи на културата бързо да образува цветя, които няма да отпаднат преди торенето.

Поливането на културата се извършва с топла, утаена вода веднъж седмично. Земята се разхлабва и следи, така че влагата да не попадне върху кореновата яка. Високата влажност води до гниене на корените и отпадане на цветя и яйчници на растението.

Добави коментар

градина

Цветя