Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Леглата с тиква по време на цъфтежа са много декоративни. Те са украсени с големи тъмнозелени листа и големи, ярки цветя от жълто или оранжево. За съжаление, цъфтежът не гарантира реколта.

Защо тиквата не е вързана?

Има редица причини, поради които тиквата не се връзва добре дори при избора на подходящото място за билото и при спазване на датите на засаждане. Процесите на опрашване и образуването на яйчниците се влияят от:

  • време (температура и влажност);
  • грижа;
  • осветление;
  • наличието на опрашители насекоми.

Една тиква, растяща на сянка на некачествен прашец, може да бъде стерилна. Тази култура расте по-добре в слънчеви, добре проветриви райони. При висока влажност прашецът се слепва, опрашването не става.

Лошо опрашване

Тиквата има цветя с диаметър от 7 до 30 см, те са еднодомни, двудомни, разположени са поединично. Лесно се прави разлика между тях: женските цветя имат плодници, а мъжките тичинки. Цъфтежът не трае дълго - 1-2 дни за женските цветя и 1 ден за мъжките цветя.

Често отсъствието на яйчници се дължи на факта, че растението има само мъжки цветя, това се дължи на факта, че женските пъпки все още не са се образували. Лошите семена са една от причините, поради които миглите са празни. За да не останете без реколта, засадете няколко сорта от различни производители и изберете 2-3 годишни семена не миналата година.

Ако има женски цветя, а плодовете на тиквата не са вързани, тогава може да има няколко причини за лошото опрашване на растението:

  • отсъствието във вашата градина на оси, пчела и пчели - насекоми, които пренасят прашец от мъжки цветя на женски цветя; прашецът не се пренася от вятъра;
  • не правете образуваща щипка, оставете всички издънки на растението, храстът няма достатъчно сила, за да оформи яйчниците;
  • неправилно поливане - рядко в жегата, изобилно в хладно време;
  • дневни температурни колебания - през деня над 30 ° C, през нощта под 15 ° C;
  • сухо и горещо време стои дълго време;
  • растението се прехранва или, обратно, му липсват хранителни вещества.

Изброени са основните причини, които засягат образуването на яйчници върху тиква. Познавайки ги, можете да помогнете на растението да не остане без реколта.

Излишен тор

Излишъкът от торове е точно причината, поради която при старателните градинари тиквата често не дава плодове. С излишък от азотно торене растението започва да се угоява - отива към върховете. С бързия растеж на въздушните части кореновата система изостава в развитието си и не може да осигури нужната за формирането на плодовете храна.

Внимателно оплождате лехите си и потенциалният добив пред очите ви бързо намалява, тъй като растението хвърля яйчници и цветя. Ако имате добре подправени летни къщи със собствените си ръце за новия сезон, тогава през лятото не прекалявайте с торове. Какво да направите в този случай и как да помогнете на тиквата? Първо изберете някои от най-мощните издънки и изтрийте останалите. Изкопайте стъблата, за да образувате допълнителни корени, това ще подобри храненето на храста.

Съвети за бъдещето - засадете тази култура в онези райони, в които преди една година е приложена пълна гама органични и минерални торове. Изчерпаната почва също става причината плодовете на тиквата да са слабо завързани.

Пожълтяващата зеленина, падналите яйчници и бавно образуващите се плодове показват липса на минерали. В този случай помагат минералните торове, съдържащи фосфор и калий. За да засилят силата, миглите се насаждат.

Плодова грозота

Образуването на грозни плодове по храстите отнема силата на растението. За растежа на нормалните плодове няма достатъчно полезно хранене. Ето защо тази ситуация може да се коригира с помощта на компетентно образуване на храсти по същия начин, както при тиквената кухина.

Моделът на формиране на храсти зависи от сорта. При едроплодните сортове след поставянето на първите плодове е необходимо да оставите не повече от 3 мигли на растението, всеки от тях трябва да има по един яйчник. Прищипете върха на летораста в края на юни, оставяйки най-малко 4-5 листа над плода.

Храстите от малки и средни плодове се формират по различен начин. Отстраняват се само онези мигли, по които са свалени безплодните. Върховете на останалите стъбла се прищипват през първите дни на август, а най-малко 3 листа са останали върху последния плодов комплект.

Плътна зеленина

Поради твърде гъстата листна маса, образувана върху тиквата, развитието на заложените плодове спира, броят на безплодието се увеличава. Защо това се случва е разбираемо - всички хранителни вещества, получени от земята, растението харчи за зеленина.

Какво да направите, за да помогнете на тиквените плодове? Обикновено този проблем се решава с помощта на секатори или специални ножици за тревна трева. Излишните листа се нарязват и изпращат на компост.

След косене растението се подхранва с фосфорно-калиеви торове. Всяка мишка се поръсва със земя, след което върху нея се оформят допълнителни корени. Те подобряват храненето на храста, което ускорява образуването на плодове.

Кореново гниене

Тиквата не реагира добре на лятното време: продължителни дъждове, понижаване на температурата под 18 ° C. Втората причина за гниенето на корените е прекомерното поливане. Необходимо е да се извърши инспекция на растението, ако при такова време при тиквата паднат цветята и плодовете, които са започнали да падат. Кореновото гниене може да бъде причината растението да няма достатъчно сили за цъфтеж и плододаване.

Признаците на кореново гниене са същите като тези на разсад на цветя:

  • в началния етап, жълто петно в областта на кореновата шийка;
  • на по-късни етапи бял цъфтеж на всички въздушни части на тиквата (издънки, листа);
  • недоразвита изтънена коренова система.

Предотвратяването на гниене е просто: обилно поливане с топла вода не повече от 1 път седмично, при лошо време, хранене с карбамид на лист (1 ч. Л. Средства в кофа с вода). Горната дресировка на корен в хладно време е малко полезна, тъй като кореновата система от студена почва не ги абсорбира добре.

Имайте предвид, че тиквата трябва да се полива с топла вода от варел, а не студена от водоснабдяване. След поливане разхлабете почвата плитко, така че корените да са добре снабдени с кислород и излишната влага да не се натрупва в почвата.

Друг съвет за предотвратяване на кореновото гниене е сеитбообращението. Причината за гниене е гъбичка, така че трябва да сменяте мястото за засаждане на тиква всяка година, така че инфекцията да не се натрупва в почвата. Кореновите култури, всички сортове зеле и лук се считат за добри предшественици на тази култура.

Ръчно опрашване на тиква

Разбрахме всички основни причини, поради които тиквата няма добри плодове. Изкуственото опрашване помага за решаване на проблема при отсъствие на насекоми-опрашители. Продължителната жега и липсата на пчелини в близост до градината са само няколко причини, поради които пчелите и пчелите не летят много. Насекомите могат да бъдат привлечени в градината чрез пръскане на листа и тиквени цветя със сладка вода.

Но е по-лесно да разберете структурата на женските и мъжките цветя и да се научите да опрашвате тиква по изкуствен начин. Женските цветя се идентифицират лесно по наличието на удебеляване - бъдещият яйчник. Работата по изкуственото опрашване се извършва сутрин.

Трябва да изберете напълно отворено мъжко цвете, да огънете венчелистчетата, да докоснете тичинките на женското цвете с пестик. Положителен резултат се постига, ако възрастта на женското цвете е не повече от два дни.

Някои производители използват мека четка за пренасяне на прашец. Първо го провеждат върху пещта, а след това върху тичинките. След успешното опрашване плодът след известно време започва да се увеличава. Възможни причини, поради които плодовете не са започнали след изкуствено опрашване:

  • влажно време;
  • роса в пъпката;
  • температура на въздуха над 35 ° C.

Гарантирано за подобряване на определянето на плодове специални препарати. За по-добро образуване на плодове тиквата се третира с ефективен яйчник. Естественият произход на този биологичен продукт обяснява защо е абсолютно безопасен за насекомите.

Лекарството се препоръчва за употреба при неблагоприятни метеорологични условия, за да стимулира образуването на яйчници. Благодарение на яйчника, дори и в най-неблагоприятните от метеорологичните условия сезони, летните жители успяват да отглеждат добра реколта от тикви.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: