Солените и сладките рула представляват суфле или сладкиш увити на спирала. Забавни и лесни за приготвяне, те могат да се приготвят предварително. Повечето от тях се замразяват успешно. Рулата са живописни ястия сами по себе си и ако ги поднеш цели или на парчета интересно украсени, можеш да накараш гостите ти да ахнат. Пусни въображението си в действие и успеха ти е гарантиран!
Сладките имат безброй варианти, но за тях в някой друг пост 🙂
Солените можеш да поднесеш като предястие или лека вечеря. Най-важното е да съчеташ вкусово продуктите за направата и пълнежа. Рулото, което ще ти представя е от една малка рекламна книжка с рецепти. Получих я като подарък, когато купих малка симпатична кутийка с подправки 🙂 Приготвих го като измених малко рецептата.
Продукти за рулото:
- 100 г брашно
- 80 г заквасена сметана
- 4 яйца
- 2 с л ситно нарязан магданоз + няколко стръкчета за украса
- 1/2 ч л сол
- 1 равна ч л бакпулвер
Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 С.
Брашното се пресява и смесва с бакпулвера. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се смесват със сметаната, магданоза и солта и хубаво се разбиват. Към тях се прибавят(постепенно, редувайки ги) белтъците и брашното, като се бърка внимателно с дървена лъжица.
Дъното на правоъгълна тава се покрива с хартия за печене. Върху нея се слагат на няколко места листенца магданоз. Тестото внимателно се излива върху тях и леко се заглажда.
Пече се около 8-10 минути. Готовият блат се навива (по дългата страна ), заедно с хартията на руло. Оставя се да изстине. Развива се и се намазва с приготвения предварително пълнеж. Завива се на руло и се опакова във фолио за печене. Поставя се в хладилник за 2- 3 часа.
Продукти за пълнежа:
- 100 г орехи (ситно смлени)
- 100 г заквасена сметана
- 150-200 г сирене крема
- 2-3 скилидки чесън
- 2 връзки магданоз
- сол на вкус
Приготвяне:
Вички продукти за пълнежа, с изключение на орехите се поставят в подходящ съд и се пасират до консистенцията на гладък крем. Добавят се орехите и се подправя със сол.
Приятен апетит!
Вики, рулото е възхитително! Снимките са разкошни!
Искам само да попитам в рецептата за самото руло два пъти има количество на сол, да не би едното да е сода?
Има май и по- лесен вариант. Отрязвате краищата на една франзела и издълбавате средата. Пълните франзелата с плънката и я поставяте за час в хладилника. Мисля, че ще се получи.
Танче,
Благодаря за корекцията грешката е моя. Вече се поправих вместо бакпулвер съм посочила отново сол. Извинявам се грешката е неволна 🙂
Ludipari,
добра идея е варианта с франзелата за неочаквани гости 🙂
Вики, рулцето е чудно! Идеята много ми допада, а снимките създават чувство за уют, свежест и спокойствие.. Вдъхновяваш!
Сърдечен поздрав!
Оооооооооо,Вики,рулото е прекрасно.Ще имам гости скоро и непременно ще го направя.Благодаря ти,мила за чудничката рецепта – точно такава,каквато обичам.
Дими, много ценя мнението ти :
Радвам се, че се отбиваш честичко при мен
Йоли,
Благодаря ти!
Страхотна рецепта! Орехи и магданоз – ужасно вкусно звучи. Непременно ще я направя. Благодаря за вкусното предложение!